Kellokosken sheriffi

P1340235

”Siis faktahan se, et täs kaupungis on vaa yks sheriffi ja se oon mä”, räppäävät JVG ja Märkä-Simo.
Kellokoskella on sama juttu, sielläkin on vain yksi sheriffi ja se on Taoufik Cherif, sanovat kyläläiset.
Paikallinen festari, Cherifest, on sheriffin heiniä.Kellokosken sheriffillä on hänen sukunimeään kantava ravintola, Cherif. Tiskillä asiakkaat kertoivat kaivanneensa kylälle actionia. Sheriffi on vastannut huutoon monella tapaa. Viime vuonna hän järjesti kylälle festarit, Cherifestin. Tapahtuman nimesivät kyläläiset. ”Sinä olet järjestäjä ja kannat tapahtumasta vastuun”, kyläläiset perustelivat päätöstään ravintoloitsija Taoufik Cherifille.


Ennätysnopeat festarit


Ensimmäinen Cherifest kasattiin ennätysajassa, kun Kellokosken VPK:n perinteinen juhannuskokko jäi maastopalovaaran vuoksi polttamatta. Ravintoloitsija Cherif pyysi, ettei kokkoa hävitettäisi, vaan hän lupasi palata sen tiimoilta asiaan venetsialaisten aikaan. Kyläläiset houkuteltiin kokon ääreen ja heille tarjoiltiin heidän toivomaansa actionia – Cherifest.
Uusi tapahtuma toivotti kaikkialta muualtakin tulevat vieraat tervetulleiksi. Paikalle saapuminen ja poistuminen oli tehty helpoksi, sillä juhlakansa saattoi käyttää hyväkseen bussia, joka sukkuloi Järvenpään rautatieaseman ja festaripaikan välillä järjestäjän piikkiin.

Kun muut festarit hankkivat kesän esiintyjänsä noin vuotta ennen tapahtumaa, piti Cherifestin koota oma ohjelmansa saman kesän aikana kahdessa kuukaudessa. ”Halusimme kuitenkin kokeilla, olimme hullunrohkeita”, Cherif sanoo. Hän kiittelee luotettavaa ja työtä pelkäämätöntä talkooporukkaansa sekä Kellokosken VPK:ta. ”He tekevät sydäntä lämmittävää työtä, ilman heitä en olisi voinut järjestää tapahtumaa.”


Kyläläiset pelastivat


Ensimmäisen Cherifestin jälkeen olo oli väsynyt mutta onnellinen. Luontoäiti yritti laittaa kapuloita rattaisiin valuttamalla vettä parhaaseen festariaikaan, mutta Männistöön pakkautui silti mukavat 600 vierasta.
”Omat kyläläiset pelastivat juhlan”, hän Cherif kiittelee. Jos kyläläiset pyysivät actionia, niin he myös tulivat paikalle huonosta kelistä huolimatta. Toki festareilla oli muualtakin tullutta väkeä. Paikanpäällä festariohjelman seuraaminen onnistui säältä suojassa.
Suosio, kiitokset ja positiivinen palaute kannustivat Cherifiä satsaamaan lisää tämän vuoden festariin. ”Olemme investoineet isosti ja kouluttaneet lisää väkeä”, Cherif sanoo. Ensi kesän Cherifest juhlitaan yrittäjän omissa teltoissa. Ne tarjoavat kaikille jatkossakin sääsuojan.


Suksee jatkuu


Viime vuonna alkanut suksee jatkaa iloista kulkuaan. ”Myimme tämän kesän festareille kahdessa päivässä kaikki VIP-liput ja saimme mukaan paljon sponsoreita”, Cherif kiittelee. Kellokoskelaiset haluavat oikeasti, että kylällä tapahtuu.
25 euron hintaisia ennakkolippuja on myyty jo mukavasti, niitä voi hankkia Ticketmasterista ja Kellokosken kukasta. Portilla lippu maksaa viisi euroa enemmän. Cherifestissä esiintyvät Irina, Jukka-Poika The Band, Southbound Ramblers, Hannu Karjalainen & Pekka Lahti Group sekä Have Eskman. Illan juontaa Pirjo Nuotio.


”Periksi ei anneta”


Ensi kesän festarijärjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa, mutta Cherif tähyää jo pitemmälle tulevaisuuteen. Hän toivoo, että Cherifest-perinne jatkuisi mahdollisimman pitkään. Omasta puolestaan hän on valmis edistämään asiaa niin kauan kuin terveyttä piisaa. ”Männistö on upea paikka ja sinne voidaan ottaa 2000 – 3000 vierasta.” Esiintyjistä ei aiota jatkossakaan tinkiä, vaikka Cherif on varma, että jossain vaiheessa tulee takkiinkin. ”Periksi ei anneta, vaikka festari on minulle vain harrastus.” Elanto tulee yrittäjän työstä Ravintola Cherifissä.
Vaikka festarit ovatkin vain harrastus, niin helpolla tapahtuma ei synny, eivätkä järjestelyt aina naurata. Välillä täytyy kääriä useampiakin hihoja ja siinä on iso vastuu. ”En voi samalla tavalla nauttia tilaisuudesta kuin vieraat. Järjestämisestä syntyy kova stressi ja rentoudun vasta, kun huomaan, että vieraat rentoutuvat”, Cherif sanoo.


Seuraksi kuninkaallisia


Ensi kesän Cherifestiä ryhdytään rakentamaan tapahtumaa edeltävänä iltana (28.8.). ”Olemme koko yön pystyttämässä telttoja ja rakentamassa paikkoja. Halusimme töiden ajaksi alueelle seuraa.”
Syntyi idea Perinteisestä Tanssi-illasta, jossa Männistön lavalle nousevat kolmen vuoden takainen tangokuningas Teijo Lindström ja viiden vuoden takainen tangoprinssi Kalle Jussila.
Sen verran taipuu järjestäjälläkin tanssijalka, että kun lavalle nousevat kuningas ja prinssi, niin on mahdollista, että parketin ottaa haltuunsa sheriffi. ”Jos tanssi-ilta menee hyvin, saattaa tapahtuma olla ensi vuonna kaksipäiväinen”, Cherif sanoo ja myöntää, että ravintoloitsijallakin nälkä kasvaa syödessä.
Hän on ylpeä kellokoskelaisten hengestä, ja paikalliset ovat kiitelleet häntä riskinotosta.


EM-kisakatsomo Männistöön


Cherif tunnustautuu ankaraksi urheilufaniksi. Synnyinmaassaan Tunisiassa hän kuului rugbymaajoukkueeseen. ”Olen elänyt suurimman osan elämästäni Suomessa ja jännitän urheilussa Suomen puolesta.” Niinpä miehelle on iso asia, kun Huuhkajat selvittivät tiensä jalkapallon EM-kisoihin. Historiallista arvokisa-avausta Tanskaa vastaan jännitetään koko Kellokosken voimin 11 neliön ulkoscreeniltä, paikkana on jo tutuksi käynyt Männistön tanssilava-alue. Tapahtumaan myydään 10 euron hintaisia pääsylippuja. Tarjolla pientä purtavaa ja A-oikeudet. ”Olen siellä töissä mutta samalla jännitän Suomen puolesta.”


Monastirista Kellokoskelle


Taoufik Cherif on kotoisin Tunisian Monastirista, josta hän lähti opiskelemaan ensin Syyriaan ja sitten Eurooppaan. Ranskasta löytyi suomalainen tyttöystävä ja Cherif muutti Suomeen. Hän opiskeli kokiksi ja pääsi työvoimatoimiston kautta työharjoitteluun Kellokoskella sijaitsevaan pizzeriaan. Hän avasi oman kotiruokaa tarjoilevan lounasravintolan Kellokosken Rajalinnaan vuonna 1994. Nykyään ravintola löytyy Kukkupakanmäeltä. ”Kellokoski on sydämessäni, olen rakentanut tänne taloni ja perustanut tänne perheeni. Tämä on pieni paikka ja yrittäjälle haastava mutta pidän siitä. Olen oppinut tuntemaan alueen ihmiset.”

Myös alueen monet asukkaat tuntevat ravintolan pitäjänsä, mutta eivät tietenkään kaikki. Kerran ratsiassa poliisi höristeli korviaan, kun oli pyytänyt Cherifiä kertomaan nimensä. Poliisi halusi kuulla nimen uudelleen ja kun se kuulosti edelleenkin sheriffiltä, hän arveli, että nyt virkavallan kanssa pilaillaan. Ajokortin näkeminen selvitti tilanteen ja Cherifin matka jatkui virkayskien saattelemana. ”Varmaan hän kertoi asemalla kavereilleen pysäyttäneensä sheriffin”, Cherif nauraa.Tapahtumia Tuusulan Kellokoskella


- Kellokosken kalastuskauden avajaiset patoalueella 16.5. kello 9-15. Vapaa pääsy.
- EM-futiskatsomo: Ulkoscreenillä Tanska -Suomi 13.6 kello. 17.00-23.30. Männistön tanssilava-alue, Kellokoski. Isot tarjoiluteltat, A-oikeudet, kahvio ja pientä purtavaa, K-18. Liput 10€, ennakkoon Ravintola Cherifistä.
- Perinteinen Tanssi-ilta 28.8. Esiintyjät: Teijo Lindström ja Kalle Jussila. Liput ennakkoon 15€ Ravintola Cherifistä, portilta 18€. www.cherifest.fi
- Cherifest 29.8. Esiintyjät: Jukka Poika The Band, Irina, Soundbound Ramblers, Hannu Karjalainen & Pekka Lahti Group, Have Eskman ja juontajana Pirjo Nuotio. K-18. Liput ennakkoon 25€ Kellokosken kukasta ja Ticketmasterista, portilta 30€. Ilmainen bussikuljetus Järvenpäästä. www.cherifest.fiTeksti ja kuva Marko Partanen