Have - trubaduuri ja kaiken nähnyt kitaristi

"Have" Eskman

Jos tarvitset kitaristia, soita Havelle. Niin ovat tehneet Danny, Markku Aro, Lea Laven, Matti Esko, Anita Hirvonen, Saija Varjus, Rainer Friman ja lista on loputon. Se jatkuu yhä. Tarvittaessa lavalle nousee One Man Band – Hannu ”Have” Eskman ja kitara.


Siitä on melkein 50 vuotta aikaa, kun kitaristi Hannu ”Have” Eskman kiipesi illasta toiseen bändinsä kanssa forssalaisravintola Loukun lavalle. Illan jälkeen soittaja kuittasi vaivannäöstään 14 markan suuruisen palkkion. Ennen käteen jäävää hyvää, palkkiosta raavittiin kulut päältä pois.

Aika pian moni asia muuttui. Have soittajakavereineen kiinnitettiin Lea Lavenin taustabändiksi. Keikoilla soitettiin sellaisia hittejä kuin Niin ja Tumma Nainen, molemmat biisit olivat uunituoreella singlellä.


Mene suoraan vankilaan


”Kerran soitimme Lean kanssa keikan Sörkan vankilassa. Siitä ei maksettu mitään, mutta saimme erään lusimassa olleen taiteilijan tekemät kunniakirjat. Ikinä eivät laatikot ole liikkuneet niin nopeasti, vaikka soittopaikka oli neljännessä kerroksessa, eikä itse tarvinnut kantaa yhtään nyssäkkää.”
Kun bändi poistui, peräkärryt ja soitinkotelot syynättiin tarkasti.


Nopeita vaihdoksia


1970-luvulla, jolloin Have aloitti, soittajat saattoivat vaihtaa bändiä tiuhaan tahtiin. ”Mentiin aina sinne, missä maksettiin enemmän tai oli enemmän keikkaa. Joskus tiet katkesivat myös erimielissyyksiin.” Have muistelee soittaneensa Lea Lavenin bändissä noin vuoden verran. Jos omia bändejä ei lasketa, taisi vuoden mittainen pesti olla hänen kohdallaan pisimmästä päästä.


Reetun kassa Göteborgissa


Have soitti Frederikin bändissä, kun se teki keikan Göteborgissa. Yleisö koostui suureksi osaksi Volvon tehtaalla työskentelevistä suomalaisista. ”Kun ihmiset toivoivat meiltä biisejä, oli hauska huomata, että toivebiisistä saattoi päätellä aina sen, milloin kyseinen ihminen oli Suomesta lähtenyt. Hän toivoi aina sen aikaisia kappaleita.”


Markku Aron bändissä paras fiilis


Vuonna 1976 Have pyydettiin Markku Aron bändiin. ”Se oli urani hienoin bändikokemus. Make oli soittaja itsekin, eikä hänellä ollut ollenkaan staran elkeitä.” Markku Aro julkaisi tuohon aikaan ison hittinsä Keskiyön Aikaan. ”Make sai puhuttua, että biisi levytettäisiin oman bändin voimin, mikä oli tuohon aikaan harvinaista. Levyillä soittivat yleensä studiomuusikot.” Have listaa Markku Aron bändiajan ja Keskiyön Aikaan -levytyksen yhdeksi pitkän uransa merkkipaaluista.


Armi, Danny ja Have


Armi ja Danny olivat hiljattain alkaneet esiintyä yhdessä. Joka puolella laulettiin: ”Tahdon sulle olla hyvin hellä”. Jokainen paikka, mihin kaksikko bändeineen meni, oli ääriään myöten täynnä yleisöä. Heidän show´nsa oli lähdössä kesäturneelle ja se etsi kitaristia. Paikalle pestattiin Have. ”Se väkimäärä ja suosio jäivät mieleeni.” Kesäturnee painui Haven mieleen huikeana kokemuksena.


Liljankukkaa ja Justiinsa juuta


Bändit vaihtuivat. Haven tie vei aina sinne, missä tarvittiin kitaristia. Hän oli soittamassa, kun Päivi Kautto-Niemi esitti Liljankukasta tehtyä disco-versiota ja kun Eino Valtanen julkaisi suositun No justiinsa juu -kappaleen. Valtasen bändissä Have soitti vähällä aikaa kolmeen eri otteeseen, myös Eila Pienimäen bändi tuli tutuksi kahdella eri kerralla. Beritinkin kanssa Have soitti kahteen otteeseen, muun muassa Words-biisistä tehtyä Helli Mua Hiljaa -käännöstä.


Levyraadista täydet pinnat


Välillä Have kokosi oman trion. Pöytälaatikkoon oli ehtinyt kertyä jo sen verran omia kappaleita, että niitä piti saada esille. 1990-luvulle tultaessa Have kuitenkin palasi entiseen rooliinsa, kun Rainer Frimanin ja Anita Hirvosen bändit tarvitsivat kitaristin. Rainer Frimanin sen aikainen hitti oli Se On Salaisuus ja Anita Hirvoselta tuli kappale Musta Pekka, joka päätyi tv-ohjelma Levyraadin arvosteltavaksi. ”Saimme kaikilta raatilaisilta 10 pistettä”, Have muistaa.
Myöhemmin hän liittyi Matti Eskon bändiin ja laivatrio Nektariin.


Oma CD-single


Vuonna 1995 Have lauloi Heikki Peltosen tekemän demon biisistä Päivä Vielä Risukasaan Paistaa. Levy-yhtiöstä ilmoitettiin, että Have saisi levyttää cd-singlen. Kolme kappaletta käsittävän CD-single käynnisti oman projektin, Eskman ja Finncats -bändin. Se keikkaili vuosituhannen vaihteeseen asti.
Sitten Have liittyi Saija Varjuksen Harlem-bändiin, josta hän siirtyi trumpetisti Nalle Lehtosen yhtyeeseen ja lopulta freelancer-kitaristiksi eri kokoonpanoihin.


Trubaduuriksi


Vuonna 2005 demokaveri Peltonen ilmoitti Haven Tapsan tahtien trubaduurikisaan. Silloin siihen sai osallistua myös duolla, mutta vain toinen artisteista sai laulaa. Have esiintyi kitaristikaverinsa kanssa ja he selviytyivät finaaliin. ”Menomatkalla mietin, että mitä ihmettä oikein esittäisin? Päätin, että laulan Sinut Tulen Aina Muistamaan -kappaleen.” Biisi oli Kari Tapion, jonka kanssa Have myös oli esiintynyt.

Kilpailu päättyi kaksikon voittoon, minkä myötä Have aloitti trubaduurikeikat. Viimeisen 15 vuoden aikana hän on soittanut One man Bandinä 35 -50 keikan vuosivauhdilla. Välillä keikka on ollut pikkujouluissa, välillä jonkun olohuoneessa. Cherifestiin Have on tulossa tänä vuonna toista kertaa. Sitä ennen hän saapuu esiintymään Ravintola Cherifin asfalttitansseihin juhannusaattona 19.6. kello 19 – 22. Tapahtuma järjestetään ravintolan edustalla suuren teltan suojissa.Have-skaba

Muistatko vanhat hitit?

Kokeile osaatko hittibiisien sanat, joita Have on esittänyt keikoilla alkuperäisesittäjiensä kanssa. Korvaa jokainen numero yhdellä sanalla.

Lea Laven: Tumma Nainen
Tuo tumma nainen, kohtaloni taikoi eteen mun
Hän (1)  (2)  juoman teki noidutun
Tuo tumma nainen tanssi kuten (3)  (4)  
Hän kertoi huominen on mulle onneton

Lea Laven: Niin
Niin kuinka voin rakastaa niin
Yhä tunnen (5) niin
Mä sinuun kiinni jäin
Niin
Kuinka voin rakastaa niin
Kuinka tunne (6) niin voi pienen ihmisen
Kun taivas pilvet piirtää kasvos sinun niissä nään
Niin
Niin

Markku Aro: Keskiyön Aikaan
Ja keskiyön aikaan
Mä (7) (8) sen
Sain keskiyön aikaan
Mä tuntea ensi kertaa rakkauden

Armi & Danny: Tahdon olla sulle hyvin hellä
Tahdot mulle olla hyvin hellä
Näin (9) (10) käsi sydämellä
Täysin voinko silti sun sanomaasi luottaa

Päivi Kautto-Niemi: Liljankukka
Liljankukka lumivalkoinen
Sun kerran (11), mutta tiennyt en
Jäi muisto mulle kaunein
Jäi (12), ja se on yhä sammumaton

Eino Valtanen: No justiinsa juu
No justiinsa juu se on jetsulleen (13) tyttö josta vaimon teen
No justiinsa juu ihan jetsulleen tyttö josta vaimon teen

Berit: Helli Mua Hiljaa
Kun katson silmiis' nyt sun
sanoja kaipaa en,
(14) ne vain tään hetken.
Helli mua hiljaa.

Rainer Friman: Se On Salaisuus
Se on salaisuus,
se on salaisuus
Mä (15) oon kellä onni on, sen piilottakoon

Anita Hirvonen: Musta Pekka
Musta Pekka
Yksin olla aina saa
Milloinkaan (16)
Kertoa ei muille voi

Kari Tapio: Sinut Tulen Aina Muistamaan
"Sinut tulen aina muistamaan"
Sä sanoit silloin, kun me tavattiin
Meidän rakkauttamme (17)
Ei pysty koskaan mikään, vannoit niin
Tapahtukoon mitä vaan
Ei (18) tämä tuli milloinkaan

Hannu Eskman: Päivä Vielä Risukasaan Paistaa
Kai se päivä vielä risukasaan paistaa
Velat saataviksi muuttuu kuka ties
Vanha Aatami saa (19) (20) maistaa
olen silloin ihan toisenlainen mies

Matti Esko: Hyvää Huomenta Suomi
Hei, huomenta Suomi, hyvin pyyhkii
Sun poikas valvoi taas ja ahkeroi
Herrat Helsingissä (21) alla nyyhkii
Minä tein sen minkä aikamies vain voi

Kari Tapio: Myrskyn Jälkeen
Myrskyn jälkeen on poutasää
vihdoin oon sen saanut ymmärtää
nyt sen nään
ei voi yksikään
(22) päivistään
ne määrätään

Tarkista oikeat vastaukset Cherifestin Facebook-sivulta.


Teksti Marko Partanen