Reggaeta kylmästä lämpimään

Jukka Poika

Jukka Poika on pienen rivin Emma-palkintoja kerännyt suomireggaeartisti. ”Oikeastaan teen radioreggaeta, se on sitä, minkä yleisö tuntee. Teen myös muuta, mutta sitä ei tunneta.” Mutta se, mikä tunnetaan, tunnetaan Etelä-Amerikassa asti, siltikin vaikka esityskieli on suomi.

Kylmästä Lämpimään -levy (2010) nosti suomireggaeta esittävän Jukka Pojan lopullisesti maamme halutuimpien keikka-artistien joukkoon. Sitä ennen hänet oli kuitenkin ehditty bongata jo ison meren takanakin. Kuin ihmeen kaupalla hänen ensimmäisellä soololevyllään oleva Se Mitä Saan -kappale oli päätynyt brasilialaisen radiokanavan soittolistalle.
Biisistä tuli valtameren takana niin suosittu, että Jukka Poika kutsuttiin pieneen brasilialaiskaupunkiin esiintymään. ”Paikka oli erikoinen, DJ:t soittivat edelleen musiikkia vinyylilevyiltä ja tuntui, että aika oli pysähtynyt 70-luvulle.”
Ja kun keikka sitten alkoi, Jukka Poika yllättyi, kun brasilialaisyleisö tunnisti suosikkinsa. ”He osasivat kolmen biisin sanat ulkoa, niiden aikana yleisö hullaantui, se oli ihan mieletöntä.”
Jukka Poika oli vienyt reggaeta kylmästä lämpimään.


Mielihyvää menestyksestä


Jukka Poika oli valmistautumassa keikalle helsinkiläiskoulun tapahtumassa, kun kaveri vinkkasi, että Mielihyvää-kappale oli noussut Suomen viralliselle listalle. Yhtäkkiä biisiä soitettiin joka puolella. ”Se soi ravintoloissa, joista se kantautui kadulle. Ohi kulkiessa tuli jännä fiilis - aha, mitäköhän seuraavaksi tapahtuu?”
Seuraavaksi tapahtui sitä, että levy myi kultaa ja Jukka Poika teki uuden biisin nimeltä Silkkii. Kappale valittiin Emma-gaalassa Vuoden biisiksi ja Jukka Poika Vuoden live-esiintyjäksi (2011).
”Nuorempana ajattelin, että palkinnot eivät ole musiikinteossa oleellista, nykyään ne merkitsevät minulle enemmän. Se on merkki siitä, että on tullut noteeratuksi.”

Älä Tyri toi uutta syvyyttä


”Katselin pikkukaupungin nuorisoa, jonka sosiaalinen kirjo näytti pieneltä. Sen seassa voi olla yksinäinen tai huonossa seurassa, mutta maisemat ovat kaikille samat. Kärjistin asioita ja tein biisin Älä Tyri.”
Taas Jukka Poika soi kaikkialla ja nousi listan kärkeen. Emma-gaalassa häntä muistettiin Vuoden miessolistin tittelillä.
”Älä Tyri toi uudenlaista syvyyttä rakkauslaulujen repertuaariin. Eräs nuori nainen tatuoi biisin nimen käsivarteensa. Mua se on auttanut biisiteossa pysymään fokuksessa.”
Älä Tyri ja Silkkii hitit julkaistiin Yhdestä Puusta albumilla (2012).


Tuplaplatinaa ja tuplahitti


Vuonna 2013 Jukka Poika osallistui suosittuun Vain elämää -tv-ohjelmaan. Samoihin aikoihin hänen biiseistään julkaistiin kokoelmalevy. ”Se oli levy-yhtiöltä fiksu idea. Ajatus oli, että tekisimme ihmisille tutustumispaketin, jolloin musiikistani kiinnostuneen ei tarvitsisi hankkia kaikkia levyjä.” Kokoelmalevy myi tuplaplatinaa.
Vain elämää -ohjemassa artistit esittävät toistensa kappaleita. Jukka Poika mainitsee, että Anna Abreun versio hänen Kylmästä Lämpimään -biisistä oli mieleenpainuvin. ”Abreu teki siitä hitin toiseen kertaan, eikä mun tarvinnut tehdä mitään.” Kylmäksi ei jättänyt myöskään Pauli Hanhiniemen versio kappaleesta Siideripissis.

Jukka Poika on aiemminkin puuhastellut cover-kappaleiden parissa. Hän on nimittäin julkaissut tribuutti levyn Laulajan testamentti, jolla hän versioi Veikko Lavin kappaleita. ”Vierastan liiallista pateettisuutta, mutta arvostan sitä, kun joku osaa käsitellä vaikeita asioita myös humoristisesti tai mitäpä tuosta -tyylillä. Veikko Lavilla oli tämä taito.”


Omaleimaisia pikkufestareita


Festarit, klubit, lavat ja pubit ovat tulleet Jukka Pojalle tutuiksi. Moni artisti pitää Ilosaarirockin päälavaa Suomen festarikesän kuumimpana paikkana, Jukka Poika on esiintynyt sielläkin. Hän sanoo, että vaikka isolle festarilavalle on aina elämyksellistä kiivetä, ovat tapahtumat tunnelmiltaan hyvin saman kaltaisia. ”Pienten paikkojen festivaalit ovat monesti omaleimaisia. Niihin paikallinen väki saapuu ylpeinä ja tapahtumista kehkeytyy hyvinkin hulppeita.”


Jukka Poika esiintyy Cherifestissä 29.8.2020.

Tapahtuma järjestetään Männistön tanssilava-alueella, Tuusulan Kellokoskella.Hanki Cherifest-lippusi Ticketmasterista!
Teksti Marko Partanen