Ilta on ihan fiiliksissä

Ilta1

”Yleisöni saa parhaan keikan, missä se on ollut. Toivon, että ihmiset lähtevät keikaltani voimaantuneina. Ainakin he saavat innoissaan olevan laulajan – olen ihan fiiliksissä”, Ilta sanoo. Hän on Kellokoskella järjestettävän CheriFestin pääesiintyjä.

Ilta soittaa minuutilleen siihen aikaan, kun haastattelun on määrä alkaa. Hän on tunnettu äänestään, joka taipuu ja toimii. Puhelimessa ääni kuulostaa lämpimältä ja ihmisläheiseltä. Ilta kertoo olevansa innostunut, kun maailma alkaa heräillä ja keikkoja alkaa tulla. Kesä näyttää sopivan kiireiseltä.


Mitä hetkiä varten laulat?


Kysymys mukailee Iltan debyyttialbumin nimeä, mutta hän ei tartu siihen, vaan vastaa oikeasti, mikä hänelle on laulamisessa tärkeää. ”Haluan laulaa ihmisille. Haluan laulaa tunteesta, sillä olen tunne-eläjä. Samalla laulan myös itselleni.”
Nimikkokappale Näitä Hetkiä Varten syntyi levylle viimeisenä. Oli kuitenkin heti selvää, että se avaa hänen henkilökohtaisen tarinakokonaisuutensa. ”Albumi on 20-vuotiaan tytön päiväkirja. Ei sitten vanhana tarvitse plarata päiväkirjaa, vaan voin kuunnella sen. Siinä on koko senhetkisen elämän tunteiden kaari.”


Ilta2


”Mä oon voimanainen”


Monet Iltan biisit kertovat mutkikkaista ihmissuhteista, mutta myös selviytymisestä ja siihen tarvittavasta voimasta.
”Mä oon liian nuori ja liian vanha
Liian paksu ja liian laiha
Huudan aina liian kovaa
Enkä kuitenkaan uskalla puhua koskaan
Ylikunnon ja laiskuuden välillä seilaan
Kun muut luo uraa ja mä sohvalla makaan
Ansaitsen liikaa ja liian vähän
Enkä koskaan lahjoita mihinkään hyvään
Mä oon voimanainen…


Kuten laulussaankin, Ilta sanoo arjessakin olevansa voimanainen. ”Jokainen meistä, joka täällä selvittää sotkujaan, on voimakas. Silti joskus on sellainenkin olo, etten olisi voimakas. Siksi tein tämän biisin.”


”Pidän itseni pehmeänä sisältä”


Toisinaan Ilta vahvistaa itseään kuorilla, siitä hän on tehnyt Betonii-biisinkin. Sen kertosäe syntyi kovassa uhmassa kymmenessä minuutissa tajunnanvirrasta. ”Paineiden, kommenttien ja mielipiteiden takia täytyy joskus rakentaa suoja sydämen ympärille, mutta pidän itseni pehmeänä sisältä.”
”Mä en tuu murtuun
mä oon betonii, jos päätän niin
mä en tuu turtuun näihin jatkuviin paineisiin.”
”Olen sitä mieltä, että kenenkään ei tarvitse valaa itselleen betonikuorta, vaan ennemminkin voisimme laskea suojamme.”Supersiisti palkinto


Yksinäisyydestä kertova Kelle Mä Soitan on Iltan biiseistä ensimmäinen, joka breikkasi kunnolla. ”Se oli ihan supersiistiä. Olin jo aika kauan luonut omaa profiiliani. Biisi oli palkinto, ja niin mua – allekirjoitan joka sanan. Onnistuimme tiimimme kanssa.”
Spotifyssa yli 6,3 miljoonaa kuuntelukertaa kerännyttä Kelle Mä Soitan -kappaletta Ilta pitää ponnahduslautanaan. ”Se luo myös paineita tehdä vähintään yhtä hyvää musiikkia jatkossa.”
Jättihitin teko ei kuitenkaan ollut Iltalle täysin uusi asia, sillä hän duetoi Cheekin kanssa tämän Sillat-kappaleessa.Isoja unelmia


Vaikka menestystä on tullut, ei Ilta tunne vielä olevansa maalissa tai edes saavuttaneensa jotakin isoa, vaan unelmia riittää edelleen. ”Musta tuntuu, että mun unelmat ovat niin isoja, että odotan ja rakennan niitä hetkiä koko ajan.”
Ilta sanoo, että huikean suosion saanut Kelle Mä Soitan -biisi on hänen ponnahduslautansa, mutta se luo myös paineita tehdä vähintään yhtä hyvää musiikkia jatkossa.

Ilta esiintyy CheriFestissä 30.7.2022!
Muut artistit ovat: Poju, Aino & Hajonneet, Amarillo Band.